Passende & gerichte coaching

Ouders

Alles begint met familie

Kinderen leren het meest door zelf te ervaren. En daarbij kijken ze eerder naar de daden van hun ouders dan dat ze luisteren naar wat ouders hun te vertellen hebben. Ouders willen hun kind een gezond gevoel van eigenwaarde meegeven. Hierbij gaat het om 2 processen: hoe goed wij onszelf kennen en hoe we ons daartegenover gedragen. Deze 2 processen worden belemmerd, zodra ouders signalen aan hun kind doorgeven die aangeven dat de meeste van hun gevoelens niet wenselijk zijn. Het gevoel van eigenwaarde van het kind hangt grotendeels van de feedback van de ouders af. Dit betekent dat wij als ouders hierin veel kunnen betekenen.

Ouderschap is al moeilijk genoeg

Ik geloof in de kracht van het gezin, de rol van de ouders en de bijzondere verbinding met hun kind. Mijn ervaring is dat het goed werkt als we in een veilige omgeving beginnen te leren omgaan met hoogsensitiviteit. Het ouderschap op zich is al een avontuur. Iedere ouder heeft voor ogen hoe hij zijn kinderen wil opvoeden en loopt tegen complexe zaken aan. Als er dan ook nog hoogsensitiviteit bij een of meerdere familieleden speelt, stijgt de complexiteit van een gezin enorm.

Omgaan met hoogsensitiviteit

In de hoofden van kinderen speelt zich veel af. We zijn als ouders al heel blij als we een gedeelte hiervan überhaupt te horen krijgen. Bij hoogsensitieve kinderen komt er echter nog veel meer kijken. Vaak kunnen we alleen maar aan hun lichaamshouding, ogen, stem of lagere drempel van verdraagzaamheid aflezen hoe het met ze gaat. Als het met een kind of met een volwassene in het gezin niet goed gaat, gaat het niet erom wie ‘schuldig’ is. Belangrijker is wie de verantwoording hierover neemt, wie de situatie verandert en het evenwicht herstelt. En dit ligt natuurlijk bij ons als ouders. Daarom is het van onschatbare waarde dat ouders met hun eigen hoogsensitiviteit leren omgaan en/of begrijpen wat hoogsensitiviteit betekent.

Begin nu met het werken aan jezelf en breng meer rust in jouw leven. Maak hier een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.