Passende & gerichte coaching

Hoogsensitiviteit @ work

Een goede werkplek te vinden is voor hoogsensitieve vaak een uitdaging. Vaak hebben ze het gevoel ‘anders te zijn’ en nog de eigen eisen nog aan de eisen van anderen te kunnen voldoen. Echter hoogsensitiviteit en een vervuld beroepsleven sluit elkaar geenzins uit. Het tegendeel is waar: hoogsensitieve mensen hebben waardevolle eigenschappen (LINK) die in onze moderne arbeidswereld dringend nodig zijn. Hochsensibiliteit kan als toekomstcompetentie worden omschreven, om die te gebruiken is het belangrijk:

  1. zich van zijn eigen hoogsensitiviteit bewust te worden;
  2. de daarmee verbonden uitdagingen te herkennen;
  3. de eigenschappen van hoogsensitiviteit te integreren in de rol als werknemer.

Uitdagingen

Inmiddels is wel duidelijk dat hoogsensitieve mensen op de werkvloer vaak dezelfde uitdagingen ervaren (Van den Daele & Nauwelaerts, 2017):

1) De meest voor de hand liggende zijn de hoeveelheid prikkels die op de loer liggen. Te veel tegelijkertijd die moeilijk verwerkt kunnen worden, wat een hoogsensitieve gauw van stuk maakt. Denk daarbij aan lawaai op de (open) werkvloer, te veel onderbrekingen, te veel informatie, te veel vernieuwingen, te veel beweging om hen heen, om maar een paar te benoemen.

2) Veel hoogsensitieve mensen ervaren moeite in de communicatie met anderen. Dit heeft te maken met hun ‘diepgaande verwerking’ van informatie, waardoor ze meer informatie verwerken en anders redeneren. Ook de meest voorkomende variant van ‘introvertheid en hoogsensitiviteit’ zorgt ervoor dat ze niet altijd even makkelijk direct kunnen aangeven dat ze met iets niet eens zijn. Of ze willen nog even op zoek gaan naar ‘verbindingen van wat ze nog niet begrijpen’ en als ze een vraag willen stellen is het gesprek of moment alweer voorbij. Als dan nog een laag zelfvertrouwen een rol speelt komen gevoelens van ‘onbegrepen’ en ‘miskenning’ erbij.

3) Hoogsensitieve zijn vaak ook observerende mensen, echter daarvoor is er vaak geen tijd voor in ons snelle leven met constante veranderingen. En door de hoeveelheid informatie kan een hoogsensitieve zijn focus al te snel verliezen.

Voor deze grote hoeveelheid van uitdagingen dreigen veel hoogsensitieve werknemers gauw te capituleren. Dat resulteert helaas veelal in:

  • Ontbrekende motivatie, ‘werken volgens de voorschriften’, ontslag van binnenuit;
  • Interne conflicten met zichzelf spitsen zich toe en worden naar buiten uitgedragen, wat de eigen situatie alleen nog maar moeilijker maakt;
  • De ervaren stress neemt sterk toe, het prestatievermogen en de gezondheid gaan eronder lijden, gevaar lopen om ernstig ziek te worden (burn-out) LINK.

Ben je aan deze punt aangekomen lijkt er nauwelijks een oplossing in zicht. Maak er werk van en zoek de weg naar de talenten:

Kansen

Hoogsensitiviteit brengt ook specifieke talenten met zich mee. Zoals je eerder al hebt gelezen wordt hoogsensitiviteit omschreven met de 2 kernen zoals ‘waarnemen’ en ‘verbinden’. Deze mensen willen echt weten en begrijpen, en gaan daarbij op zoek naar het grotere plaatje, de bredere context. Hiervoor hebben ze veelal behoefde aan veel extra informatie. Hiervoor gebruiken ze andere logica gebruiken en vervolgens ook andere aanpak van zaken.

Tevens zien we bij hoogsensitieve mensen vaak dat ze …

  • Creatief zijn;
  • Een sterk inlevingsvermogen hebben;
  • Houden van een sterke verbondenheid met anderen;
  • Goed kunnen luisteren;
  • Een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebben;
  • Een sterk verantwoordelijkheidsgevoel hebben;

Voor de werkvloer betekent dat hun van vaardigheden helpen zoals:

  1. De combinatie van empathie en anticipatief vermogen helpt b.v. bij voorhand goed kunnen inschatten van mensen en situaties;
  2. De mensgerichte aanpak, de grote empathie en hun goede luistervaardigheden kunnen hoogsensitieve mensen perfecte leidinggevende zijn;

Neem contact met me op en laat ons samen kijken naar jouw kwaliteiten. Leer deze te vergoten, leer jezelf beter kennen en van daaruit kun je groeien op het vlak van levensstijl, zelfzorg, zelfvertrouwen en assertiviteit.