Passende & gerichte coaching

Voorlichting op scholen

Hoogsensitiviteit op school

Hoe ga je om met hoogsensitieve kinderen op school? Dat is een vraag waar veel leerkrachten mee te maken hebben. De klassen worden groter en de diversiteit aan kinderen en hun diverse hulpvragen neemt steeds toe. Dit betekent dat er meer wordt verwacht van de de leerkracht van het kind. Het is daarom zeer belangrijk dat leerkrachten weten wat hoogsensitiviteit inhoudt en hoe je daarmee moet omgaan.

Prikkels op school

Veel hoogsensitieve kinderen hebben moeite om goed te functioneren in de klas. Zo is het regelmatig verplaatsen van klaslokaal en het wisselen van buurman of –vrouw een uitdaging en een grote bron van extra prikkels. Door de grote informatieopname zijn deze kinderen al van nature gauw afgeleid. Als ze dan ook nog eens naast drukke kinderen worden gezet of kinderen waarbij ze zich ongemakkelijk voelen, verliezen ze zich gauw zelf. Dit kan zich uiten in: onderpresteren op school, sneller dan anders geïrriteerd raken (woeduitbarstingen of diep verdriet) en zich sociaal meer buiten spel zetten.

Tips voor leerkrachten

In 2016 publiceerden Andresen en Goldmann (2016) een onderzoek naar hoe scholen kunnen handelen in het geval van hoogsensitiviteit bij kinderen. Leerkrachten kunnen hier op verschillende manieren rekening mee houden:

  • Richten op de les zelf: zoals de les duidelijker voorbereiden voor het kind met hoogsensitiviteit.
  • Richten op het sociale aspect: door een ontspannen atmosfeer te creëren en het eigen tempo van het kind met hoogsensitiviteit accepteren.
  • Richten op het ruimtelijke aspect: door terugtrekkingsmogelijkheden scheppen voor het kind met hoogsensitiviteit.

Ben jij leerkracht en heb jij te maken met hoogsensitieve kinderen bij jou in de klas? Wil je meer weten over hoogsensitiviteit in het algemeen en hoe je er specifiek in de klas mee kunt omgaan? Neem dan contact met mij op en ik kan een voorlichting geven aan jou en je collega’s.

Ben jij ouder van een hoogsensitief kind? Wil jij weten hoe jij jouw kind kunt helpen op school?
Vraag direct een intakegesprek aan en ik help je verder!