Passende & gerichte coaching

Jezelf er midden in

Een burn-out kan een slepende situatie zijn, vooral als je je ertegen verzet. Uiteindelijk breken perfectionisme, wilskracht en doorzettingsvermogen mensen op (Karsten, 2017). Burn-out is een ‘totale malaise’ (Leijten & Theinisse, 2013): het gevoel niets meer te kunnen terwijl je wel wilt. Geen stap vooruit te komen, totale verlamming.

Het heeft een begin

Je bent prikkelbaarder dan je van jezelf gewend bent, je op weg naar je werk voel je steeds vaker weerzin opkomen, je bent ook niet meer collegiaal op het werk als gevolg van je toenemende vermoeidheid, wat zich ook uiteindelijk uit in een starrere houding naar je werk en collega’s toe – je flexibiliteit boet in. Ondanks allerlei steeds ernstiger wordende signalen (emotioneel, lichamelijk en mentaal) lijkt voor velen het vastlopen als volledige verassing te komen. Vaak begint het met o.a. concentratie- en/of slaapproblemen, hoofdpijn, nek- en/of schouderklachten (Roelands, 2018).

Minder presteren, rust nodig hebben, extra hard werken

Het lijkt erop dat je door de eerste klachten minder kunt concentreren, waardoor ook minder uit je handen komt op het werk. Je lijkt meer last te hebben van geluid en drukte op het werk. Je lijkt je wellicht nu al te realiseren dat er iets niet ‘goed’ met je gaat. Dus je wilt wellicht niet minder goed werken, en neemt werk mee naar huis, om nog steeds ‘op je gewenst niveau’ te kunnen presteren. Echter werk je hier jezelf nog meer tegen: de broodnodige rust van de avond om ‘te herstellen’ pik je (wellicht goed bedoelt) in. Door in de avond te werken word je op zen duur extra moe, waardoor je wellicht onvoldoende uitgerust naar het werk komt. Waardoor je wellicht sneller geprikkeld raakt naar collega’s en/of klanten toe. Die wederom niet van je situatie afweten en op hun beurt op jou reageren. Hierdoor ontstaan gauw conflicten op het werk, die op hun beurt extra stress bij jou veroorzaken. Onbegrip bij anderen en zeker ook bij jezelf: je hebt toch zo uitstekend je best gedaan om alles bij te houden!

De vicieuze cirkel

De problemen lijken zich op te stapelen je eigen weerstand op emotioneel en fysiek niveau neemt af. Je raakt opeens snel overspoelt van emoties, en raakt snel in tranen bij de minste weerstand of je komt jezelf opeens schreeuwend tegen wat je zo anders niet van jezelf kent. Veel Coachees vertellen in deze fase ook over problemen die parallel aan de werkervaring ook thuis ontstaan: ook daar zou wellicht een mindere betrokkenheid en ook een voelbare prikkelbaarheid plaatsvinden, waardoor ook de partner thuis in opstand kan komt. Nu lijkt het nergens meer rustig, en is het voor jou niet meer vol te houden. Jouw energiehuishouding lijkt volledig leeg, je voelt je letterlijk ‘op’.